Често задавани въпроси

Не, устройствата с електроника не могат да бъдат захранвани. Изхода на Voltic е DC (постоянен ток), вместо стандартните 230V AC (променлив ток) 50Hz от мрежата. Само резистивни товари (нагреватели) могат да се свързват.

Да! VOLTIC е напълно съвместим с прекъсвачи предназначени за AC (променлив ток) без опасност от образуване на волтова дъга и заваряване на контактите им. По този начин се използват вградените защити на бойлера за допълнителна безопасност.

Свързването на резистивен товар директно към панелите е не-ефективно и опасно. Voltic използва MPPT (maximum power point tracking) технология, която променя съпротивлението на изхода, така че да извлече максималната мощност от панелите, като постоянно следи за промени в слънцегреенето. Директно свързаният нагревател има постоянно съпротивление, което дори да е съгласувано с инсталираните панели, би било оптимално само за определени условия от денонощието и годината.

Освен това такава инсталация е опасна, защото може да прегрее. Предпазната система на бойлерите (термостат) е направена да работи с променлив ток (AC) и не може да прекъсне постоянния ток (DC), генериран от соларните панели.

Voltic е напълно съвместим с AC прекъсвачи, използвайки допълнителната външна защита на системите за безопасност на бойлерите.

Да. Voltic е напълно съвместим с обикновени  механични термостати. Отоплителния уред не трябва да има допълнителна електроника или мотор.

Да. Voltic може да работи автономно само на захранване от фотоволтаичните панели, което го прави подходящ за отдалечени или мобилни приложения.

Voltic може да работи с повечето електрически или комбинирани бойлери, стига да нямат допълнителна управляваща електроника. Повечето бойлери са с нагреватели са с мощност от 2 до 3 kW и се свързват директно на захранващия вход, без да се разглобява или променя нещо от електрическото свързване по бойлера. Задължително условие е мощността на нагревателя да е по-висока от инсталираната соларна мощност, за да може да се усвои цялата мощност от слънцето.

Не. Няма опасност от увреждане на фотоволтаичните панели, когато не са свързани към товар (не протича ток). При достигане на зададената температура, VOLTIC преустановява подаването на енергия към нагревателя, което прави системата обезопасена от прегряване.

Да, Voltic разполага с графичен дисплей, от който може да се настройва и управлява напълно, както и да се види статистика за генерираната енергия до 10 години назад. Приложението дава възможност за дистанционно следене и управление на системата, както и по-удобна визуализация на историята на устройството.

Не. Voltic не поддържа зареждането на батерии или други електрически устройства.

Не. Проверете многократно свързването на кабелите от фотоволтаичните панели към Voltic, защото грешния поляритет ще доведе до повреда на уреда, която не се покрива от гаранцията.

Мнения на потребители

Джино Влахов
Бургас
Загрявам 80 л. бойлер с 3 соларни панела с обща мощност 1370 W. За месец септември имам 140 kWh, винаги имам топла вода, без да ползвам електрическата мрежа.
Стоян Стефанов
Габрово
При четири членно семейство с двама тинейджъри водата никога не стига. Закупих комплект контролер VOLTIC заедно с 4 панела по 445 W с обща мощност 1780 W за загряване на 120 л. бойлер. Дори в мъгливо време без ясно слънце успя да достигне 45 градуса на бойлера.
Борис Карпузов
Кърджали
Реших на първо време вместо бойлер да използвам контролера VOLTIC за отопление през деня с конвекторна печка с мощност 2.5 kW. Къщата ми се намира във високо-планинското село Падало и съм инсталирал комплект от 4 соларни панела по 450 W. Идеята ми е през деня да се поддържа нормална стайна температура без използване на електрическа мрежа докато ловувам в Кърджалийския балкан!